عاشقتر از ما عاشقتر از ما .

عاشقتر از ما

كاشت درخت گيلاس چگونه است

كاشت درخت گيلاس چگونه است:

به نقل از كارشناسان نهالستان آلفا نهال: به منظور كاشت نهال گيلاس؛ لازم است تا در ابتدا شرايط محيطي مناسبي فراهم شود. اولين قدم براي كاشت نهال گيلاس، انتخاب يك مكان مناسب با فضاي كافي براي كشت است. همچنين لازم است تا خاك منطقه از نظر دارا بودن مواد مغذي مورد آزمايش قرار گيرند.

 اين امر سبب مي‌شود تا در صورت كمبود هر يك از مواد مغذي، نسبت به تامين آن اقدام گردد. پس از آن، زهكشي مناسب خاك مسئله‌اي است كه بايد به آن توجه شود. دريافت نور كافي نيز به رشد بهتر گياه كمك خواهد كرد؛ بنابراين شرايط منطقه از نظر نور دهي نيز بايد مورد بررسي قرار گيرد.

انواع درخت گيلاس ايراني و خارجي شامل چه ارقامي هستند؟

گيلاس داراي ارقام مختلفي است و رقم‌هاي توليدي آن در ايران و ساير كشورها ممكن است متفاوت باشد. كاشت درخت گيلاس، در ايران از گذشته متداول بوده است.

كاشت درخت گيلاس سياه: اين نژاد گونه بومي ايران است كه بسيار شيرين و گوشتي است.

گيلاس تكدانه مشهد: اين seedlings، درشت و گوشتي است كه در بيشتر مناطق قابليت كشت دارد.

كاشت نهال گيلاس زرد اروميه: اين گيلاس به رنگ زرد و بسيار شيرين و خوش طعم اس.

گيلاس ناپلئون: اين رقم از آلمان به ايران وارد شده است و عموما به رنگ زرد وجود دارد.

گيلاس جامائيكا: اين گيلاس نوعي گيلاس جامائيكايي است كه به صورت قرمز رنگ به بار مي‌نشيند. اين درخت براي پرورش در مناطق گرمسيري، مناسب است. براي خريد انواع نهال ميوه ميتوانيد از سايت هاي آنلاين همچون آلفا نهال استفاده كنيد.

انواع روش‌هاي كاشت درخت گيلاس

كاشت درخت گيلاس به‌ طور معمول با استفاده از روش‌هاي مختلفي همچون كاشت بذر، كاشت نهال و قلمه زدن امكان‌ پذير است و شما مي‌توانيد با بهره گرفتن از اين روش‌ها به‌ راحتي درختان گيلاس شادابي را پرورش دهيد.

كاشت درخت گيلاس؛ امكان سه روش انجام پذيرد. كاشت درخت از طريق بذر گيلاس يكي از اين روش‌ها و روش‌هاي ديگر شامل قلمه زني گياه و پيوند گيلاس است. هر يك از اين روش‌ها داراي مزايا و معايبي هستند كه هر شخص با توجه به انتظار خود لازم است يكي از‌ آن‌ها را انتخاب نمايد.

در كاشت نهال گيلاس؛ از طريق بذر بهتر است كشت را از آبان ماه شروع كرد و براي جوانه زني بهتر، در زمستان آن را در فضاي بيروني قرار داد تا نياز سرمايي آن تامين شود. در تكثير با روش قلمه زني مي‌توان از قلمه‌هاي چوبي يا نيمه چوبي استفاده كرد. در تكثير پيوندي نيز بهترين روش، پيوند بر روي آلبالوي تلخ است.

https://alphanahal.ir/cherry-seedlings/

كاشت از طريق بذر

براي كاشتن درخت گيلاس از طريق بذر بهتر است اقدامات لازم را از آبان ماه شروع كنيد تا بذر در زمستان به فضاي بيروني انتقال داده شود و نيازهاي سرمايي آن به طور كامل برطرف شود.

براي كاشت بذر بايد ابتدا چند گيلاس سالم و رسيده را آماده كنيد و به‌ خوبي قسمت‌هاي گوشتي آن را از هسته جدا نماييد. دقت داشته باشيد هسته‌هاي گيلاس براي جوانه زدن بايد حدود 3 الي 5 ماه در مكاني كه داراي رطوبت كافي است، قرار بگيرند. البته نبايد اجازه دهيد كه دماي اطراف به كمتر از منفي 30 درجه سانتي‌ گراد برسد زيرا در چنين شرايطي جوانه‌زني به‌ خوبي انجام نمي‌شود.

كاشت درخت گيلاس بذر بايد 2 هفته اول در مكاني نسبتاً گرم قرار بگيرد. بنابراين مي‌توانيد آن‌ها را در ظرفي كه از خزه مرطوب يا كمپوست پر شده‌ است، نگهداري كنيد. پس‌ از گذشت اين زمان دانه‌ها را بايد به مكاني سرد انتقال دهيد. بذرها لازم است 90 روز در فضايي سرد، بمانند.

جوانه‌زني بذر گيلاس نهايتا به 5 ماه زمان نياز دارد و هر چقدر كه شما بهتر به آن رسيدگي كنيد، جوانه‌زني سريع‌تر صورت خواهد گرفت. بعد از گذشت آخرين يخبندان بهاري، مي‌توانيد كاشت درخت گيلاس با استفاده از بذرهايي كه جوانه زده‌اند را به راحتي آغاز كنيد.

بذرهاي گيلاس بايد در عمق 5 سانتي متري خاكي مناسب كاشته شوند تا بتوانند بدون مشكل رشد كنند. در هر چاله‌اي كه ايجاد كرديد، مي‌توانيد چند بذر قرار دهيد و در آخر نيز روي آن‌ها را با استفاده از خاك بپوشانيد. براي به دست آمدن نتيجه‌اي بهتر و جلوگيري از خشك شدن خاك، حتما كار آبياري را انجام دهيد اما مواظب باشيد كه آن‌ها غرقاب نشوند. حدود چند ماه بعد، جوانه‌ها از خاك بيرون مي‌زنند و شروع به رشد مي‌كنند.

كاشت از طريق نهال

پيش‌ از اين‌ كه اقدام به كاشت نهال كنيد، حتماً از زمين مورد نظرتان يك آزمون خاك بگيريد تا تمام كمبودهاي موجود به خوبي نمايان شوند و شما بتوانيد بهتر نسبت به رفع آن‌ها اقدام نماييد و كار تغذيه‌دهي را انجام دهيد.

براي كاشت نهال گيلاس بايد در اولين مرحله شرايط محيطي مناسبي فراهم كنيد و سپس نهالي سالم خريداري نماييد. پس‌ از تهيه كردن نهال، بايد آن را در عمق مناسبي از خاك با دقت بكاريد. هنگام كشت نهال گيلاس مواظب باشيد به ريشه‌هاي آن آسيبي وارد نشود زيرا در چنين شرايطي رشد درخت متوقف خواهد شد.

كاشت درخت گيلاس يكي از مهم‌ ترين نكاتي كه بايد حتما هنگام كاشت درخت گيلاس به آن توجه كنيد، زمان و فصل مناسب است. دقت داشته باشيد فصل مناسب براي كاشت نهال تا حدود زيادي به عواملي همچون نوع نهال، سن نهال، رشد ريشه و سلامت آن بستگي دارد. از اين‌ رو نيز اكثر افراد در فصل پاييز اقدام به كشت اين درخت مي‌كنند زيرا در اين فصل ريشه مي‌تواند بهتر توسعه يابد.

از آن جايي‌ كه درخت گيلاس به آبياري خيلي زيادي احتياج ندارد و در برابر كم‌آبي نيز بسيار مقاوم است، سعي كنيد بعد از كاشت خيلي كار آبياري را انجام ندهيد. كار آبياري بايد به‌ صورت دوره‌اي انجام شود تا كيفيت محصولات كاهش نيابد و همچنين ريشه دچار پوسيدگي نشود.

تكثير درخت گيلاس بوسيله پيوند زدن:

انواع مختلفي از پيوند وجود دارد كه نوع مورد استفاده آن بستگي به اندازه تنه درخت دارد و بهترين زمان پيوند حدوداٌ اوايل فروردين مي باشد اگر تنه درخت شما به اندازه ضخامت يك مداد باشد مي توانيد از پيوند زبانه اي  و اگر ضخامت تنه به اندازه 6 سانتيمتر استفاده كنيد

پيوند جوانه درخت گيلاس :

براي پيوند جوانه گيلاس در اواخر بهار يا اوايل تابستان كه بهترين زمان براي پيوند جوانه است شاخه اي كه رشد كافي كرده است و سالم و بدون هرگونه بيماري ست انتخاب كنيد شاخه اي كه ضخامت آن حدود يك و نيم سانتيمتر باشد و سبز و جوانه آن قابل مشاهده باشد.

با استفاده از يك چاقوي تيز بدون اين كه جوانه را زخمي كنيد از شاخه جدا كنيد. سپس  برگ هاي ساقه را  با چاقوي تيز از وسط دمبرگ  هرس كنيد شياري به طول 12 سانتيمتر روي شاخه اي كه مي خواهيد روي آن پيوند بزنيد ايجاد كنيد مجددا ٌ شياري به طول 5 سانتيمتر به صورت افقي در بالاي شيار ايجاد كنيد.

به آرامي به كمك يك چاقويي كه زياد تيز نباشد پوسته را به آرامي باز كنيد جوانه  پوست باز شده را ببريد و زير آن را يك برش يك سانتيمتري بزنيد و جوانه پيوندك را روي آن بچسبانيد سپس بالا و پايين آن را با چسب نواري پيوند بچسبانيد.تا در جاي خود محكم شود.

تكثير درخت گيلاس با قلمه:

براي تكثير درخت گيلاس با قلمه، ابتدا قلمه ها را در آب ريشه دار كنيد. ته ظرفي را سوراخ كنيد و درون آن به اندازه 10 سانتيمتر خاك رس با مخلوطي از نيمي خزه اسفاگنوم با پيت ماس ونصفي پرليت بريزيد. ساقه اي انتخاب كنيد كه داراي 2-4 برگ حاوي جوانه باشد. قلمه اي به اندازه 10-15 سانتيمتر از قسمت بالاي جوانه قطع كنيد.

همه برگ ها را تا 4 سانتيمتر از انتهاي قلمه جدا كنيد. دو برش عمودي به اندازه 3 سانتيمتري در دو طرف ساقه بزنيد. انتهاي قلمه را حدود 3 سانتيمتر داخل هورمون ريشه زايي بزنيد و هورمون اضافي را تكان دهيد. با انگشت سوراخي در خاكي ايجاد كنيد سپس قلمه را داخل آن قرار دهيد و خاك دور آن را محكم كنيد سپس آبياري كنيد تا كاملا ٌ مرطوب شود.

ظرف داراي قلمه را در محلي تاريك با دماي حدود 15 درجه سانتيگراد قرار دهيد و رطوبت آن را هميشه تامين كنيد مي توانيد حداقل روزي دوبار با اسپري آن را مرطوب كنيد. بعد از حدود دو تا سه هفته قلمه را با ملايمت بيرون بكشيد اگر مقاومت كرد يعني ريشه زده است و مي توانيد آن را به گلداني با ضخامت 10 سانتيمتر خاك منقل كنيد و كم كم ساعت هاي در معرض قرار گرفتن شرايط هوا و دمايي طبيعي را افزايش دهيد تا به دماي بيرون عادت كند اما از قرار دادن در معرض مستقيم نور آفتاب تا چند هفته خودداري كنيد.

كاشت از طريق قلمه زدن

يكي ديگر از روش‌هاي كاشت درخت گيلاس كه نياز به تخصص زيادي ندارد، قلمه زدن است. در اين روش ابتدا بايد يك بستر مناسب تهيه كنيد تا قلمه را در آن بكاريد. دقت داشته باشيد خاك يكي از اصلي‌ ترين و مهم‌ ترين شرايط براي پرورش گياهان به حساب مي‌رود و اگر خاك مورد نظرتان از زهكشي مناسبي برخوردار نباشد، گياه نمي‌تواند در آن به‌ خوبي رشد كند.

پس‌ از آماده كردن خاك، نوبت به انتخاب قلمه مي‌رسد سعي كنيد قلمه را از شاخه‌هايي كه جوان‌تر هستند، انتخاب كنيد زيرا اين نوع قلمه‌ها ريشه‌دهي بهتري دارند و مي‌توانند سريع‌تر رشد كنند. خاك تندروتري گوردن با عمق مناسب قرار دهيد و سپس با احتياط قلمه‌ها را در آن بكاريد.

كاشت درخت گيلاس پس‌ از كشت قلمه لازم است حتما خاك را به‌ اندازه كافي مرطوب كنيد تا جوانه‌زني بدون مشكل صورت بگيرد. هنگامي‌ كه قلمه به رشد مناسبي رسيد، مي‌توانيد آن را به مكاني بزرگ‌تر مانند باغچه يا باغ منتقل كنيد. براي افزايش و رشد آن‌ها نيز مي‌توانيد از كودهايي كه حاوي ازت هستند بهره بگيريد و كار كوددهي را به طور برنامه‌ ريزي‌ شده انجام دهيد.

آموزش مراحل  كاشت گيلاس

انتخاب مكان مناسب براي كاشت

آزمايش خاك از نظر بافت و ساير عوامل

نور خورشيد كافي

انتخاب خاك با زهكشي مناسب

محل سكونت شما در كاشت گيلاس اهميت زيادي دارد. با يك برنامه ريزي دقيق مي توانيد به راحتي يك درخت گيلاس در باغچه منزل داشته باشيد و از آن لذت ببريد. شرايط كاشت گيلاس در هرجايي از دنيا امكان پذير نيست. قبل از كاشت بايد از يك سري اطلاعات مطمئن شويد. گيلاس معمولاً در مناطق معتدل كوهستاني رشد و نمو بهتري دارد و با انتخاب گونه مناسب گيلاس، كمتر دچار آسيب ديدگي هايي مانند ترك خوردگي ميوه، لكه برگ و تاولك براي درخت خواهيد شد.

گيلاس ها به دو دسته ترش و شيرين تقسيم مي شوند. گيلاس ترش همان آلبالو مي باشد كه در برابر آسيب هاي محيطي مقاوم تر است. آلبالو نسبت به گيلاس كمتر دچار بيماري مي گردد و در برابر دماي شديد نيز مقاوم است.

درخت آلبالو تزييني است و اندازه كوچكي دارد. اين مسئله هرس و نگه داري از آلبالو را بهتر و آسان تر مي كند. شيريني گيلاس باعث جذب آفات مختلف و همچنين پرندگان مي شود. هرس و سم پاشي درخت گيلاس، زمان بيشتري را مي طلبد. كاشت گيلاس بايد در مكاني با نور كافي، خاكي با زهكشي مناسب و جريان هواي كافي انجام شود.

اگر اين درخت را در فصل پاييز بكاريد، فرصت كافي براي رشد و توسعه براي ريشه آن فراهم و در ماه هاي سرد قوي تر خواهد شد.

كاشت گيلاس را در مكاني كه قبلاً خربزه، توت فرنگي، هلو و گوجه كاشته ايد، انجام ندهيد. درخت گيلاس به بيماري خاصي از راه قارچ ورتيسيليوم بسيار واكنش نشان مي دهد.

براي كاشت گيلاس, فضاي كافي را لحاظ كنيد. به طور كلي ? متر فضا بين درختان كوچك گيلاس بايد برقرار باشد. اگر اندازه درخت گيلاس شما نرمال است، بايد بين درختان دو برابر فاصله اعمال كنيد. براي كاشت درخت گيلاس، از خاك با مواد مغذي فراوان و كيفيت عالي استفاده كنيد. عمق گودال از اندازه توده ريشه درخت بيشتر نباشد.

هرساله در فصل بهار به درخت گيلاس كود دهيد.با شروع شدن توليد ميوه، منتظر برداشت گيلاس باشيد و آن گاه دوباره به گيلاس كود دهيد. بر اساس گونه گيلاس انتخابي بايد ميزان آبياري، هرس و شمپاشي را تعيين و انجام دهيد. برخي از گونه هاي گيلاس مقاوم تر از بقيه هستند. پرندگان به گيلاس بسيار متمايل مي باشند و به آن آسيب مي زنند.

 

براي محافظت گيلاس از پرنده چند روش وجود دارد:

در صورت امكان دور درخت حصار بكشيد يا بر روي آن توري بگذاريد. ضمن اينكه ضخامت و قطر سوراخ هاي توري نيز بايد مورد توجه قرار گيرد.

مگس ميوه گيلاس نيز يكي از آفت هاي شناخته شده براي گيلاس است. براي نابودي آن مي توانيد از آفت كش ها استفاده كنيد. اين مگس باعث ايجاد كرم و نابودي گيلاس مي شود.براي مراقبت درخت از پرندگان و آفات از راه هاي ارگانيك كمك بگيريد. سوسك ژاپني نيز از آفت هاي شناخته شده براي گيلاس است.

فصل مناسب كاشت نهال گيلاس چه فصلي است:

يكي از نكات بسيار مهم در پروسه كاشت نهال گيلاس، زمان و فصل مناسب جهت كاشت آن است. اين كه نهال در چه فصلي كشت شود، تا حد زيادي وابسته به عوامل مختلف از جمله سن نهال، نوع نهال، سلامت ريشه آن و… است. با اين وجود بسياري از افراد بر اين باورند كه فصل پاييز بهترين فصل جهت كشت گيلاس است. با توجه به اين كه درخت گيلاس، جزو درختان حساس به كم آبي محسوب مي‌شود، كشت نهال آن در بهار توصيه نمي‌شود. چنانچه كشت در فصل پاييز انجام شود، ريشه به خوبي توسعه يافته و در زمستان نيز مي‌تواند مقاومت كافي در برابر سرما را داشته باشد.

خاك مناسب براي كاشت گيلاس

ريشه هاي درخت گيلاس سطحي و كم عمق است. براي كاشت درخت گيلاس نياز به خاك خوب تا عمق ??? متري داريد. بهترين نوع خاك، خاك لومي شني است. چون شن زهكشي بسيار خوبي دارد. زهكشي براي درخت گيلاس اهميت زيادي دارد. چون اين درخت رطوبت زياد را تحمل نمي كند. محل كشت آن نبايد اسيدي باشد. بلكه بايد قليايي باشد. قليايي و اسيدي كردن بيش از اندازه خاك موجب آسيب به گيلاس مي شود.

خاك مناسب يكي از شروط اصلي پرورش گياهان و به خصوص درخت گيلاس است. محيط پيشنهادي براي كاشت گيلاس، محيط قليايي است. نكته جالب توجهي كه در مورد كاشت درختان گيلاس، وجود دارد، اين است كه اين درختان ريشه‌هاي عميقي ندارند و با فراهم كردن خاك مناسب با عمق 1.5 متر، مي‌توان اين درختان را كشت كرد. از آنجايي كه مسئله زهكشي خاك براي پرورش گيلاس بسيار حائز اهميت است، بهتر است از خاك لومي شني براي كشت آن استفاده كرد.

نحوه‌ي كودهي درخت گيلاس و بهترين كود‌هاي شيميايي و حيواني چيست:

كوددهي به درختان گيلاس مي‌تواند بسته به مرحله رشد گياه، متفاوت باشد. به طور مثال در سال‌هاي اوليه كاشت نهال گيلاس، استفاده از كودهاي ازته براي افزايش رشد پيشنهاد مي‌شود. پس از آن كه درخت به مرحله باردهي رسيد، مي‌توان از كودهاي كامل براي افزايش رشد آن استفاده كرد. كودهاي پوسيده دامي نيز مي‌توانند در روند رشد اين درختان موثر باشند. اما آنچه كه اهميت دارد اين است كه مقدار و نوع كود بايد از سوي گياه‌پزشك تعيين شود و استفاده خودسرانه از كودها حين كاشت درخت گيلاس، مي‌تواند مشكلاتي را براي آن ايجاد كند.

آبياري درخت گيلاس :

بارندگي در طول زمستان براي اين درخت بسيار عالي است، بالعكس، باريدن باران در تابستان و در زمان برداشت براي آن مضر است، زيرا گيلاس گوشتي نرم دارد و احتمال دارد در اثر قطرات باران بتركند. از طرفي خشكي هم براي اين درخت مضر است و خشكي خاك در تابستان مي تواند به كاهش محصول دهي منجر شود. بنابراين در طول تابستان هر هفته دو تا سه مرتبه نياز به آبياري دارد، نياز درختان بالغ و بزرگتر به آب كمتر است و مي توان آن ها را يك بار در هفته آبياري كرد.

شايع‌ ترين بيماري و آفات درخت گيلاس چيست؟

شايد بتوان پرندگان را يكي از مهمترين آفات درختان گيلاس دانست. پس از آن كه درخت به مرحله ميوه دهي رسيد، پرندگان با تغذيه از ميوه‌هاي گيلاس مي‌توانند منجر به افت شديد عملكرد محصول شود. همچنين وجود سايد آفات از قبيل شته‌ها و كرم خراط نيز مي‌تواند مشكلاتي را ايجاد كند.

هرس درخت گيلاس چگونه انجام مي‌شود:

هرس درختان به عنوان يكي از مهمترين قسمت‌هاي مراقبتي‌ آن‌ها پس از كاشت گيلاس، شناخته مي‌شود. هرس به موقع درختان مي‌تواند به رشد بهتر‌ آن‌ها كمك كند. معمولا هرس درختان به سه صورت هرس فرم دهي، هرس باردهي و برش مناسب تقسيم بندي مي‌شود. بهترين زمان هرس كردن درختان زمستان است.

اما در مورد هرس درخت گيلاس، اين كار بهتر است در اواخر تابستان انجام شود تا از بروز بيماري‌هاي قارچي و باكتريايي جلوگيري شود. براي شكل دهي به درختان گيلاس نيز بهتر است هرس آن در اوايل فصل بهار انجام شود. هرس درخت گيلاس؛ تا حدودي شبيه به هرس درخت سيب است.


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۳ دى ۱۴۰۱ساعت: ۰۵:۴۴:۲۱ توسط:sam موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :